“Szparagi, Złoto z Ziemi - Smak Naszego Regionu” to nie tylko m. in. konferencja naukowa w Mochach, pokaz sortowania i obróbki szparaga czy pokazy kulinarne, które będą miały miejsce 2 czerwca. Święto szparaga na ziemiach przemęckich to także dni otwarte w gospodarstwa zajmujących się uprawą tych warzyw.
Najbliższe dni otwarte gospodarstw producentów szparagów już 26 maja.
- Odwiedzający będą mogli zobaczyć jak odbywa się sortowanie szparagów oraz ich pakowanie. Będzie także możliwość zakupienia świeżych szparagów - mówi Miłosz Knop, właściciel jednego z gospodarstw zajmujących się uprawą szparagów na terenie Moch.
Poniżej publikujemy rozmowę z Miłoszem Knopem, z której dowiedzą się państwo jaki jest obecnie popyt na szparagi i jak wyglądają tegoroczne zbiory tych warzyw.
(Iks / wideo: Koper)
Komentarze 0