Artykuł sponsorowany
Karmienie dużego stada zwierząt to niełatwe zadanie. Z jednej strony trudno jest sprawdzić, czy każda sztuka bydła została właściwie odżywiona. Jednocześnie proces pasania powinien być jak najbardziej efektywny i nie zabierać czasu na inne obowiązki hodowcy. Nie bez znaczenia jest jakość samej paszy, która wpływa na zdrowie zwierząt i rozwój całego stada. Maszyny ułatwiające karmienie bydła, takie jak wycinaki do kiszonki to doskonałe narzędzia, które pomagają skutecznie wykarmić całe stado.
Zazwyczaj pożywienie dla zwierząt jest przechowywane w postaci zabezpieczonych pryzm – zwartych wieloboków przechowujących pokarm. Wycinaki do kiszonki wybierają karmę bezpośrednio z poziomu pryzmy i pozwalają przenieść ją do wozu paszowego. Wycinak do kiszonki posiada cechy, które czynią go niezbędną maszyną w gospodarstwie hodowlanym:
Dobry wycinak nie powinien naruszać struktury pryzmy, dzięki czemu przechowywana żywność będzie mogła dłużej służyć do karmienia stada.
Proces wtórnej fermentacji, który zachodzi w reakcji dostępu tlenu do kiszonki to zmartwienie wielu hodowców. Zmniejsza jakość odżywczą i pogarsza smak kiszonki. Dlatego każdy sposób na zapobieganie temu zjawisku jest na wagę złota. Każdy wycinak powinien być wyposażony w siłowniki gwarantujące dużą siłę docisku, dzięki temu porcjowanie karmy będzie bardziej zbliżone do wycinania materiału niż szarpania. Poza tym warto sprawdzić następujące parametry:
Powyższe cechy wpływają na efektywność i skuteczność pracy podczas wydzielania i transportu paszy.
Większość produkowanych obecnie wycinaków do kiszonki to zdecydowanie konstrukcje ze stali nierdzewnej. Zwiększa to ochronę przed korozją i przypadkowym skażeniem paszy. Na rynku funkcjonuje kilka rodzajów wycinaków, które są przeznaczone do różnych celów:
Wybranie odpowiedniego modelu o solidnej konstrukcji gwarantuje bezpieczną i długą pracę maszyny przez wiele lat.