TworzymyGłos Regionu

reklama

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Wybieramy wyposażenie dla gastronomii. Jakie urządzenia kupić?

Piątek, 11 stycznia 2019 o 14:21, autor: 0
Wybieramy wyposażenie dla gastronomii. Jakie urządzenia kupić?

Zakup wyposażenia dla lokalu gastronomicznego to bez wątpienia kosztowny wydatek, który należy dokładnie przemyśleć. Trwałość i funkcjonalność to najważniejsze cechy, jakimi powinny wyróżniać się urządzenia dedykowanej do codziennej pracy w kuchni. To właśnie od wyposażenia gastronomii w dużej mierze zależy zadowolenie klienta, jakość sprzedawanych usług, wydajność personelu, kontrola kosztów i produkcji czy oszczędności i ograniczanie strat. W dalszej części artykułu przedstawiamy 6 najpopularniejszych urządzeń, występujących w większości punktów gastronomicznych. Nawet jeżeli można sobie poradzić bez nich – z nimi będzie znacznie prościej.

Szafa chłodnicza

Profesjonalne szafy chłodnicze dla gastronomii to urządzenia, które odpowiednio zadbają o przechowywanie żywności w dużej kuchni. Choć do przygotowywania zdrowych potraw nie powinniśmy wykorzystywać zbyt często produktów mrożonych, zamrażarka powinna znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym. W ofercie sklepów z wyposażeniem dla gastronomii znajdziemy m.in. pojemne, duże szafy mrożące, pojemne modele skrzyniowe oraz zamrażarki szufladowe. Hurtownia gastronomiczna Technica posiada w swojej ofercie urządzenia lekko chłodzące lub mrożące, zamykane drzwiami standardowymi lub przeszklonymi w celu prezentacji potraw klientom. Oddzielną kategorią stanowią zamrażarki w postaci witryn, które służą do przechowywania i ekspozycji lodów czy deserów w cukierniach. Decydując się na zakup urządzenia chłodniczego warto wziąć pod uwagę jego energooszczędność oraz funkcję samooczyszczanie się modelu.

Piec konwekcyjno-parowy

Urządzenia grzewcze dla gastronomii nadają się do wielu zadań. Od pieczenia po blanszowanie czy gotowanie na parze. Piec konwekcyjno-parowy powinien znaleźć się bez wątpienia w kuchniach sal bankietowych oraz restauracjach, gdzie wydaje się posiłki dla dużej liczby gości. Do małych punktów gastronomicznych poleca się kuchenki, frytkownice, patelnie uchylne, kotły warzelne, płyty grillowe, grille oraz bemary. Popularne są również wolnostojące kuchenki gazowe oraz elektryczne, które posiadają kilka palników służących do przygotowywania równocześnie wielu potraw.

Zmywarka gastronomiczna

Zmywarka gastronomiczna to podstawowy sprzęt wyposażenia hoteli, restauracji oraz innych obiektów zbiorowego żywienia. Z jej pomocą możliwe jest dokładne umycie dużej ilości naczyń w bardzo krótkim czasie. Każda profesjonalna zmywarka gastronomiczna wyposażona jest w funkcję wyparzania, podczas której następuje dezynfekcja termiczna. Dodany środek nabłyszczajacy dodatkowo przyspiesza wysychanie naczyń, dzięki czemu w bardzo krótkim czasie mogą być ponownie wykorzystane.

Robot kuchenny

W nowocześnie prowadzonej kuchni nie może zabraknąć praktycznych urządzeń, które można wykorzystać do wielu różnych zadań. Mowa tu o robotach kuchennych, które dzięki swojej wszechstronności okazują się niezastąpione w codziennej pracy, znacząco skracając czas przygotowywania potraw. Z ich pomocą możemy m.in.: siekać produkty spożywcze, rozdrabniać, kroić w plastry, miksować, ucierać i ubijać. Przy pomocy robotów kuchennych możemy również szatkować owoce i warzywa, ucierać je, a także mielić i mieszać różne produkty spożywcze.

Pakowarka próżniowa

Pakowanie próżniowe to jeden z najlepszych sposobów wydłużenia okresu przydatności do spożycia różnych produktów spożywczych. Dzięki dokładnemu odessaniu powietrza eliminuje się różnego rodzaju drobnoustroje, które odpowiedzialne są za psucie się żywności. W wielu lokalach gastronomicznych i sklepach pojawiają się funkcjonalne pakowarki próżniowe, dzięki którym można hermetycznie zapakować żywność.

Meble nierdzewne

Profesjonalny lokal gastronomiczny, a w szczególności jego serce czyli kuchnia, wymaga dostosowanego do jego potrzeb wyposażenia. Meble nierdzewne ze stali nierdzewnej to idealna powierzchnia robocza, która posłuży do codziennej pracy i przygotowywania posiłków, ale i do przechowywania sprzętu gastronomicznego, naczyń i akcesoriów. Meble wykonane ze stali nierdzewnej pozwalają na utrzymanie należytej czystości, dzięki czemu spełniają normy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu zw.pl? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na zw.pl