Jaka jest rola wycinaka do kiszonki?
Zazwyczaj pożywienie dla zwierząt jest przechowywane w postaci zabezpieczonych pryzm – zwartych wieloboków przechowujących pokarm. Wycinaki do kiszonki wybierają karmę bezpośrednio z poziomu pryzmy i pozwalają przenieść ją do wozu paszowego. Wycinak do kiszonki posiada cechy, które czynią go niezbędną maszyną w gospodarstwie hodowlanym:
- pozwala na znacznie szybsze przenoszenie dużej ilości pokarmu dla zwierząt,
- dzieli kiszonki na równe porcje, dzięki czemu można uniknąć obecności powietrza, które mogłoby obniżyć jakość paszy,
- zmniejsza straty podczas przewożenia pokarmu i skraca czas, w którym jest on narażony na działanie czynników atmosferycznych.
Dobry wycinak nie powinien naruszać struktury pryzmy, dzięki czemu przechowywana żywność będzie mogła dłużej służyć do karmienia stada.
Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania kiszonki?
Proces wtórnej fermentacji, który zachodzi w reakcji dostępu tlenu do kiszonki to zmartwienie wielu hodowców. Zmniejsza jakość odżywczą i pogarsza smak kiszonki. Dlatego każdy sposób na zapobieganie temu zjawisku jest na wagę złota. Każdy wycinak powinien być wyposażony w siłowniki gwarantujące dużą siłę docisku, dzięki temu porcjowanie karmy będzie bardziej zbliżone do wycinania materiału niż szarpania. Poza tym warto sprawdzić następujące parametry:
- wymiary pomiędzy palcami przecinaka – przy mniejszych odległościach urządzenie bardziej nadaje się do drobno siekanych kiszonek,
- wycinak do kiszonki powinien posiadać prostą konstrukcję, która zapewni bezproblemową wymianę zestawu palców i noży,
- warto sprawdzić możliwość szybkiego łączenia wycinaka z ładowaczem czołowym lub układem zawieszenia ciągnika.
Powyższe cechy wpływają na efektywność i skuteczność pracy podczas wydzielania i transportu paszy.
Jaki wycinak będzie najbardziej odpowiedni?
Większość produkowanych obecnie wycinaków do kiszonki to zdecydowanie konstrukcje ze stali nierdzewnej. Zwiększa to ochronę przed korozją i przypadkowym skażeniem paszy. Na rynku funkcjonuje kilka rodzajów wycinaków, które są przeznaczone do różnych celów:
- łyżko - wycinaki - służą do kiszonki kukurydzianej. Odznaczają się dużą szczelnością od spodu,
- modele piłowe - świetnie nadają się do kiszonek o zwartej strukturze. Przecinają paszę na równe fragmenty, odznaczają się dużą dokładnością,
- modele szczękowe - sprawdzają się najlepiej w przypadku szybkiego dzielenia paszy – najbardziej nadają się do kawałkowania sianokiszonki i paszy o bardziej luźnej strukturze.
Wybranie odpowiedniego modelu o solidnej konstrukcji gwarantuje bezpieczną i długą pracę maszyny przez wiele lat.