Złote, zielone i niebieskie pisanki? Zrobisz je nawet z dwóch prostych składników

Czwartek, 01 kwietnia 2021 o 21:02, autor: 0
Złote, zielone i niebieskie pisanki? Zrobisz je nawet z dwóch prostych składników

Jeśli do tej pory myślałeś, że szpinak to wyłącznie przysmak Popey’a, a pietruszka kojarzyła ci się z rosołem babci, z pewnością zaskoczy cię nietypowe zastosowanie tych produktów. Sztuczne barwniki do jajek odejdą w twojej kuchni do lamusa, kiedy przekonasz się, że najpiękniejsze pisanki powstaną dzięki naturalnym składnikom, które masz w swojej kuchni. Niektóre z nich naprawdę cię zaskoczą!

Jeszcze w zielone gramy
Aby nadać skorupkom jajek tej wyjątkowej barwy, wystarczy ugotować wywar z liści szpinaku, pokrzywy lub natki pietruszki i dodać do niego dwie łyżki octu. Kąpiel ugotowanych jajek w tak przygotowanym barwniku, nada im soczystego, zielonego koloru.


Chodź, pomaluj mój świat…
…na żółto i na niebiesko. A potrzebujesz do tego jedynie kurkumy i czerwonej kapusty. W obydwu przypadkach należy ugotować wywar z dodatkiem łyżki soli i dwóch łyżek octu. Kurkuma nada skorupkom żółtej barwy, a dzięki kapuście, pisanki ukażą się w pięknej, niebieskiej „kreacji”. 

Złoto nie tylko dla króla
Choć Kura Samograjka z wiersza Brzechwy to tylko fantazja, złote jajka naprawdę istnieją. Aby uzyskać pisanki w tym szlachetnym kolorze, wystarczy przez trzy godziny zanurzać je w barwniku przygotowanym z trzech łyżek curry, dwóch łyżek soli i trzech łyżek octu.


Księżniczkowy róż
Skoro było królewskie złoto, musi być też róż dla księżniczek. Pisanki w takim kolorze powstaną we wspólnej kąpieli jajek z dwoma pokrojonymi w plastry burakami, trzema łyżkami octu, dwiema łyżkami soli i litrem wody.


Czerwony jak cegła

Aby pomalować jajka na czerwono, wystarczy zalać je wodą, dodać po jednej łyżce octu i soli i ugotować z dodatkiem soku z wiśni i granatów oraz dużej ilości łupin z czerwonej cebuli. 


Dziewczyny lubią brąz
A kawa o tym wie. Dlatego poleca się do przygotowania brązowego barwnika do jajek. A nie ma nic prostszego, bo wystarczy przez 15 minut gotować w wodzie mieloną kawę i w tak powstałym płynie zanurzyć pisanki.  

Warto pamiętać, że im jaśniejsze skorupki jajek, tym kolory będą bardziej intensywne. Aby nadać pisankom połysk, wystarczy po zabarwieniu posmarować je niewielką ilością oleju, a jego nadmiar zetrzeć ścierką. Jeśli lubisz świąteczne szaleństwo, możesz przed zanurzeniem jajek w barwniku posmarować je woskiem. To nada im wyjątkowego, fantazyjnego charakteru. 

News4Media, fot.: iStock

REKLAMA
POLECAMY
REKLAMA

Komentarze (0)

avatar

Do tej wiadomości nie został dodany żaden komentarz
Opisz szczegółowo, co jest niewłaściwe w komentarzu, który chcesz zgłosić do moderacji

Pozostałe wiadomości

Ogłoszenia

REKLAMA

Czy wiesz, że blokując reklamy blokujesz rozwój portalu Głos Regionu? Dzięki reklamom jesteśmy w stanie informować Cię o wszystkim, co dzieje się w naszym regionie. Dlatego prosimy - wyłącz AdBlock na glosregionu.pl